top of page
Søk

Den viktige balansen mellom natur og teknologi

Kunsten på Kleivane

Kleivane skole i Skaarlia er en av fem skoler som er nominert til Årets skolebygg 2022. Men det er ikke bare bygget i seg selv som skaper begeistring. Utsmykningen “Signaler” av kunstner Njål Lunde pryder veggen i mediateket, skolens hjerte.


Den Haugesund-baserte kunstneren jobber med tegning, skulpturer, animasjon og foto. Han fant inspirasjon til utsmykningsverket både i naturen rundt Kleivane og i tre hendelser fra de siste 50 årene som handler om møtet mellom natur og teknologi.


  • Kleivane ligger ikke langt fra Melshei hvor det var en stor brann i 1970. Opp av asken kom Rogaland Arboret som i dag har over 1400 forskjellige typer trær og busker. Et eksempel på at det er mulig å rekonstruere natur og bevare mangfold gjennom kunnskap og teknologi.


  • I 1960 åpnet verdens mest avanserte kortbølgeradiostasjon på Skjæveland i Sandnes. Stasjonen var frem til midten av 1980-tallet en av verdens travleste kystradiostasjoner og en viktig kommunikasjonslinje for oljeindustrien i Nordsjøen. Mobilmastene er teknologi som kan være med på å spre kunnskapen om naturbevaring.


  • I 1969 skjedde et av de store øyeblikkene i teknikk- og vitenskapshistorien: Den første bemannede månelandingen. En påminnelse om hvor langt mennesket kan nå ved å arbeide sammen.


Motivene i verket; en liten robot som har funnet seg godt til rette i en krokete furu, en drage som har satt seg fast i trekronen, Vedafjell med kommunikasjonsmasten og et konglemånelandingsfartøy, symboliserer teknologi som spiller på lag med naturen.


- Signal er tenkt som et optimistisk, lekent prosjekt med et alvorlig grunntema. Formspråket har referanser til den digitale virtuelle verden dagens barn tilbringer mye tid i, samtidig som jeg håper den kan inspirere de unge til å søke ut i naturen, klatre i trær, bygge drager og bestige fjell. Signalet er at det er mulig å forene teknologi og natur uten at det ene nødvendigvis går på bekostning av det andre, sier kunstner Njål Lunde.


Verket består av sirkulære bilder laget med svipenntegning og UV-trykk på hvitbeiset bjørkefiner. Njål Lunde har flere skoleutsmykningsprosjekter på CV-en, blant annet på Gand videregående i Sandnes, Åssiden videregående i Drammen og Manglerud skole i Oslo.


Comments


bottom of page